Η θάλασσα ήταν ανέκαθεν αγαπημένο θέμα των φωτογράφων. Είτε αποτυπώνετε τη δυναμική δράση των κυμάτων είτε τη μεταξένια κίνηση του νερού, η θάλασσα είναι εξαίσιο θέμα που προσδίδει μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα και δραματική αίσθηση στην εικόνα σας. Όταν φωτογραφίζετε τη φύση και την ύπαιθρο, συνήθως δεν έχετε παρά ελάχιστο έλεγχο των στοιχείων.
Ωστόσο, για τη φωτογράφιση θαλάσσιων τοπίων μπορείτε ουσιαστικά να ελέγχετε την εμφάνιση των κυμάτων στις λήψεις σας. Μεγάλη σημασία έχει επίσης να είστε παρατηρητικοί και υπομονετικοί, γιατί η αναμονή της κατάλληλης στιγμής μπορεί να επιβραβευτεί με ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα.
ΠΑΡΤΕ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Όταν φωτογραφίζετε θαλάσσια τοπία, να θυμάστε πάντα ότι οι ακτές μπορεί να είναι πολύ φουρτουνιασμένες, για αυτό πρέπει να έχετε επίγνωση του περιβάλλοντός σας. Φροντίστε ο εξοπλισμός σας να προστατεύεται καλά από το θαλασσινό νερό, την άμμο και τον καιρό. Χρησιμοποιήσετε φίλτρο για να καλύψετε το φακό σας. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε τυχόν γρατσούνισμα του φακού από την άμμο. Πριν βγείτε έξω στην ακτή, διερευνήστε τις παλιρροϊκές κινήσεις ή το παλιρροϊκό εύρος της θάλασσας, καθώς οι αλλαγές της παλίρροιας μπορεί να επηρεάσουν την κίνηση και το φούσκωμα του νερού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί για το δελτίο καιρού και προσέξτε να μην παγιδευτείτε σε συνθήκες θύελλας ή ισχυρών ανέμων. Εάν φωτογραφίζετε μετά το σούρουπο, έχετε μαζί σας φορητό προβολέα ή φακό για να βρείτε το δρόμο της επιστροφής.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΤΟΠΙΩΝ
Η σωστή σύνθεση είναι το άλφα και το ωμέγα της φωτογραφίας. Όπως και στη φωτογράφιση τοπίων στεριάς, μπορείτε να υποστηρίξετε τη δημιουργία αντίθεσης περιλαμβάνοντας στο κάδρο σας ενδιαφέροντα στοιχεία που βρίσκονται στο προσκήνιο, όπως βράχια, μια προβλήτα ή ακόμα και αντανακλάσεις.
Μην φοβάστε μήπως βρέξετε ή λερώσετε τα πόδια σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λήψη από ένα σημείο με διαφορετική θέα ή από μια διαφορετική γωνία μπορεί να κάνει την ιστορία που θέλετε να πείτε πιο συναρπαστική. Για να αποτυπώσετε όσο περισσότερα γίνεται από τη σκηνή σας, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ευρυγώνιο φακό, όπως ο AF-S NIKKOR 24mm f/1.8G ED ή ο AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED. Η επιλογή μεγάλης εστιακής απόστασης μπορεί να σας βοηθήσει να αποδώσετε μια αίσθηση λαμπρότητας και μεγαλείου.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φωτογραφίσετε τη θάλασσα. Δοκιμάζοντας διάφορες ταχύτητες κλείστρου, θα μπορέσετε να προσαρμόσετε την υφή του νερού στις λήψεις σας. Εάν για παράδειγμα χρησιμοποιήσετε μεγάλη ταχύτητα κλείστρου όπως 1/500 δευτ., θα “παγώσετε” τη δράση απαθανατίζοντας τη δύναμη της θάλασσας. Για να αποδώσετε μια αίσθηση κίνησης, δοκιμάστε μικρή ταχύτητα κλείστρου όπως 1/2 δευτ. για να αποτυπώσετε την κίνηση του νερού. Ταχύτητες κλείστρου 1 δευτερολέπτου ή μεγαλύτερες θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε ένα θολό ή ομιχλώδες αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε στην εικόνα σας μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.
Όταν φωτογραφίζετε την ακτή, θα θέλετε να τα έχετε όλα εστιασμένα. Χρησιμοποιήστε διάφραγμα f/8 ή μικρότερο για να έχετε εστιασμένα ταυτόχρονα το προσκήνιο και το φόντο.
Όταν φωτογραφίζετε θαλάσσια τοπία είτε σε συνθήκες που επιτρέπουν μεγάλη ταχύτητα κλείστρου είτε αφού δύσει ο ήλιος, σας συνιστούμε να στηρίζετε πάντα τη φωτογραφική μηχανή σας σε τρίποδο. Η ευκρίνεια είναι πρωταρχικής σημασίας και το τρίποδο θα σας βοηθήσει να επιτύχετε σταθερότητα και να περιορίσετε την πιθανότητα μιας θαμπής λήψης. Εάν τοποθετήσετε το τρίποδό σας στην παραλία, προσέξτε να ακουμπά σταθερά στο έδαφος, γιατί τα κύματα μπορεί να το μετακινήσουν ή να το ρίξουν κάτω. Μόλις ολοκληρώνετε τη λήψη σας, βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε πάντα εάν υπάρχει ανεπιθύμητο θάμπωμα μετά τη λήψη.
ΧΡΗΣΗ ΦΙΛΤΡΩΝ
Τα φίλτρα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του μπροστινού στοιχείου του φακού σας, αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα της εικόνας στις λήψεις σας.
Για τη φωτογράφιση τοπίων στεριάς και θαλάσσιων τοπίων, τα δύο πιο συνηθισμένα είδη φίλτρων είναι το διαβαθμισμένο φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας (GND) και το φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας (ND). Τα φίλτρα GND χρησιμοποιούνται κατά κανόνα σε συνθήκες υψηλής αντίθεσης, όπως για παράδειγμα όταν ο ουρανός είναι πολύ πιο φωτεινός από το προσκήνιο. Βοηθά στη διόρθωση της διαφοράς του φωτός για ισορροπημένη έκθεση. Τα φίλτρα ND μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του φωτός που μπαίνει στη φωτογραφική μηχανή, προσφέροντας τη δυνατότητα χρήσης μεγαλύτερης διάρκειας έκθεσης. Σας επιτρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερα διαφράγματα για πιο μικρό βάθος πεδίου.
Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να φωτογραφίσετε θαλάσσια τοπία. Πειραματιστείτε με τη σύνθεσή σας και τις ρυθμίσεις και απλά περιμένετε να έρθει η κατάλληλη στιγμή.